شایان داودی - Shayan Davoodi

سلام من شایان داودی هستم.

ممنون که در وبلاگم دور میزنی. خوش بگذره.

استراتژی سئو چگونه نوشته و تنظیم می شود؟

استراتژی سئو، اولین گام در برگزاری هر کمپین موفق سئو است؛ منظور از موفقیت در اینجا رسیدن به بیشترین سطح موفقیت می باشد که تنها از این طریق ممکن است.

یکی سئو را از بررسی کلمات کلیدی هدف شروع می کند، دیگری از آنالیز وبسایت.

هر دو این گروه افراد، یک مرحله مهم را نادیده می گیرند: تعیین استراتژی سئو

در واقع زمانی که وظیفه بهینه سازی یک سایت به یک متخصص سئو داده می شود، او باید ابتدا به این سوال پاسخ بدهد:

هدف وبسایت هدف سئو چیست؟

شاید خیلی ها به سادگی به این سوال پاسخ بدهند:

بالا امدن در نتایج جستجو های گوگل برای کلمات کلیدی خاص

keyword research - بررسی کلمات کلیدی هدف

بله درست است. این هدف نهایی هر کمپین سئو است. اما مراحلی قبل از این کار باید انجام شود.

  • مشخص کردن این کلمات کلیدی هدف
  • اولویت بندی آن ها

حال با طرح یک سوال، به اصل مطلب می پردازم:

چگونه و بر چه اساس باید این کلمات کلیدی هدف تعیید شوند؟

میزان سرچ ماهیانه؟ متاسفانه این کار کاملا اشتباه است.

اولین قدم در هر کمپین سئو، تعیین استراتژی مناسب برای رسیدن به اهداف است.

استراتژی سئو چیست؟

همانند هر اقدام عملاتی دیگری، سئو نیز برای داشتن بهترین بازدهی و نتیجه نیاز به یک استراتژی دارد: استراتژی سئو

چه نیازی به استراتژی سئو وجود دارد؟

با توجه به مقیاس و بزرگی کار، استراتژی سئو در واقع با هدف رسیدن به اهداف سئو که در راستای یک هدف اصلی و بزرگ تر است، تنظیم می شود.

شاید هدف اولیه هر کمپین سئو، بالا آمدن برای یک لیست از کلمات کلیدی باشد؛ اما همین بالا آمدن با یک هدف انحام می شود. جذب ترافیک بیشتر از موتور های جستجو

جذف ترافیک بیشتر، با هدف فروش و کسب درامد بیشتر انجام می شود. اما این میان اهداف و دستاورد های دیگری به صورت پنهانی وجود دارد.

یک مثالجمعه سیاه: حراجمعه بامیلو

فرض کنید که بازار اینترنتی بامیلو، اقدام به برگزاری یک کمپین سئو می کند. برای این کار، تیم های مارکتینگ، تجاری ( Commercial ) و سایر تیم های ذی نفع یا اصطلاحا Stackeholder ها، باید دخیل باشند. چرا که یک مجموعه بزرگ همیشه در سطوح مختلف، اهدافی دارد که تمامی دپارتمان ها باید در نهایت برای رسیدن به ان ها تلاش کنند. تیم های تشکیل دهنده یک دپارتمان، برای رسیدن به اهداف خود تلاش می کنند که در راستای هدف دپارتمان است. به همین ترتیب، این تیم ها خودشان اهدافی دارند که هر یک از اعضای آن ها برای رسیدن به آن هدف کلی تلاش می کنند. حتی اگر ریزتر به موضوع نگاه کنیم، این اعضا هر یک در حیطه کاری خود، اهداف خاص خود را دارند.
مثلا یک برنامه نویس می خواهد عملکرد وبسایت را بهبود بخشد تا به هدف تیم خود ( مثلا Web development ) که توسعه وبسایت بامیلو است، کمک کند. Web development یکی از بخش های تیم IT است که در کل، وظیفه تامین نیاز های برنامه نویسی، زیرساخت و تمامی موارد مربوط به IT را دارند. و به همین ترتیب وقتی به بالا برویم، متوجه می شویم که همواره تعدادی هدف وجود دارد که هر یک در راستای رسیدن به اهداف بالاتر خود هستند.
در چنین اکوسیستمی، سئو بخشی از تیم Product است که وظیفه تعریف محصول نهایی کل کمپانی را بر عهده دارد.
همچنین سئو ارتباط بسیار تنگاتنگی با سایر دپارتمان ها و تیم ها از جمله Content، Online merchandising، Marketing و ... دارد.
فکر می کنم با دانستن این موارد، دیگر به سئو به دید "بهینه سازی سایت برای موتور های جستجو" نگاه نمی کنید. بلکه بخشی از یک اکوسیستم بزرگ برای رسیدن به یک سری اهداف. بنابراین این تیم ( سئو ) باید با تمامی اهداف تیم ها، دپارتمان ها و اهداف نهایی کمپانی آشنا باشد و همگام با استراتژی و اهداف آن ها، اقداماتی را ترتیب دهد تا بتواند از کمک آن تیم ها استفاده کند و همچنین به آن ها برای رسیدن به اهداف خود کمک بگیرد. به برنامه ریزی برای به وقوع پیوستن این شرایط، تنظیم استراتژی سئو گفته می شود.

استراتژی سئو چگونه نوشته می شود؟

1. شناخت اهداف کلی مجموعه و سایر بخش ها

برای تعیین استراتژی، اطلاع کامل از اهداف و چشم انداز های تیم های مرتبط، دپارتمان ها و اهداف نهایی کمپانی مورد نیاز است. جایگاه سئو باید در سیستم مشخص باشد. ارتباطات باید تعریف شود، ورودی ها و خروجی های تیم های مختلف به سئو و از آن باید تعریف شود تا همه چیز روشن باشد و اصطلاحا Visibility وجود داشته باشد.

معمولا باید اهداف و نیاز های تیم های زیر در نظر گرفته شود:

  • Marketing
  • Online merchandising
  • Marketing
  • IT
  • Product

به عنوان مثال، وقتی اهداف تیم Commercial، فروش بیشتر از از محصولات زیبایی و سلامت در برهه ای از زمان است، تیم سئو باید این تیم را در رسیدن به این هدف یاری کند.

حالا فرض کنید که سئو، بدون در نظر گرفتن این قبیل اهداف در سایر تیم ها، اقدام به keyword research کند و اقدامات و برنامه ریزی های لازم برای بالا آمدن سایت در موتور های جستجو را انجام دهد... آنچه اتفاق می افتد این است که سئو به اهداف خود می رسد و کمپانی هم اطلاعی از این قابلیت تیم سئو برای کمک به سایر تیم ها در رسیدن به اهدافشان ندارد ! همه خوشحال خواهند بود اما از تمام ظرفیت های موجود استفاده نمی شود و بهترین نتیجه حاصل نمی شود.

پس مرحله اول تعیین استراتژی سئو، شناخت کامل تیم ها و سایر بخش های مجموعه برای رسیدن به بهترین هدف با برنامه ریزی منسجم است.

2. تحلیل اولیه استراتژی سئو با S.W.O.T

با دانستن اهداف کلی مجموعه، نوبت به تهیه یک لیست از 4 مورد می شود: نقاط قوت ( Strength )، نقاط ضعف ( Weaknesses )، فرصت ها ( Opportunities ) و مخاطرات ( Threats ).

آنالیز S.W.O.T برای تنظیم استراتژی سئو

در یک جمله:

استفاده از نقاط قوت به منظور استفاده از فرصت ها برای رسیدن به اهداف با پر کردن اثر منفی نقاط ضعف و دوری از خطرات.

به عنوان مثال در یک بازار اینترنتی مثل بامیلو، تعدادی از موارد ذکر شده در بالا به شرح زیر است:

  • نقاط قوت: بهره مندی از منابع بی پایان محتوا به کمک تامین کنندگان
  • نقاط ضعف: وابستگی شدید محصول نهایی به کیفیت کار تامین کنندگان
  • فرصت ها: تعلیم تامین کنندگان برای تولید محتوای با کیفیت
  • خطرات: از دست دادن تامین کنندگان با سخت کردن شرایط کار آن ها

از بالا به پایین وقتی موارد بالا را می خوانید، احتمالا متوجه یک بخش از استراتژی سئو می شوید و می توانید Strategic initiative را بنویسید.

به همین ترتیب، می توان با آنالیز بخش های مختلف سیستم و با در نظر گرفتن Business model کمپانی، می توان تحلیل S.W.O.T را انجام داد.

3. تنظیم Strategic initiative

Strategic initiative یا همان ابتکار عمل استراتژیک ( خیلی ترجمه زیبایی ندارد )، به این معناست که مدل تحلیل شده S.W.O.T را تنظیم کنید.

در مثالی که مطرح شد، Strategic initiative به شکل زیر است:

یافتن راهکارهایی برای بهره مندی از توان تامین کنندگان برای تولید محتوا بدون اینکه این وابستگی کیفیت محتوا به تامین کنندگان، باعث افت کیفیت محتوا بشود، با تعلیم و آموزش تامین کنندگان برای تولید محتوای مناسب بدون اینکه با سخت کردن کار ان ها، امکان نا امید شدن آن ها وجود داشته باشد.

پاراگراف بالا، نشان می دهد که هدف های کوچک یا Objective هایی که کمپین سئو می خواهد به آن ها برسد چیست.

مرحله بعدی که متاسفانه خیلی از متخصصین سئو، کار را از آن شروع می کنند، بلاخره برنامه ریزی برای انجام action هایی است که در نهایت منجر به محقق شدن پاراگراف بالا بشود.

4. تنظیم Action plan و به تبع آن Roadmap

بعد از انکه دانستیم اهداف کوچکی که برای رسیدن به هدف اصلی باید به آن ها برسیم چیست، باید برنامه ریزی کنیم و Action هایی که باید انجام شود را مشخص و زمان بندی کنیم.

حاصل این کار، تنظیم یک Action plan و Roadmap است که تمام کار های کوچک و بزرگی که باید برای رسیدن به اهداف انجام شود، مشخص و زمان بندی می شوند.

توجه به اولیت های اهداف کوچک در این مرحله بسیار لازم و حیاتیست. چرا که همانطور که در بالا گفته شد، اگر در بامیلو هدف در 4 ماه آینده این است که وضعیت سئو سایت برای کلمات کلیدی هدفی که مرتبط به محصولات زیبایی و سلامت هستند، بهتر باشد و 8 ماه بعد می خواهیم که موبایل بفروشیم، تمامی Action ها باید به ترتیبی زمانبندی شوند که در زمان مقرر، اهداف مقرر حاصل شده باشند.

هر انچه تا به اینجا بررسی شد، اقدامات کلی مربوط به تنظیم استراتژی سئو بودند.

هیچ کمپین سئو ای، بدون داشتن استراتژی معنا و مفهوم پیدا نمی کند و تنها شامل پیاده سازی تعدادی Practice های سئو است که در نهایت شاید نتیجه بخش باشند، اما بهترین نتیجه را به بار نخواهد آورد.

دنبال کردن

Copyright © Shayan Davoodi, 2016-2017
کلیه حقوق سایت شایان داودی متعلق به خودتونه :)

Search